STORTRIVES I BODØ: Aksel Andreas Transeth og samboeren Bjørg Riibe Ramskjell har sikret seg spennende jobber i fylkeshovedstaden og stortrives i sine nye hjemby. FOTO: Rune Nilsen, Bodø Nu Respons

STORTRIVES I BODØ: Aksel Andreas Transeth og samboeren Bjørg Riibe Ramskjell har sikret seg spennende jobber i fylkeshovedstaden og stortrives i sine nye hjemby. FOTO: Rune Nilsen, Bodø Nu Respons

Et smart valg å flytte til en smart by

4. mars 2017

Vi som er kommet hjem

De valgte Bodø fordi byen fremsto som offensiv og de hadde knapt flyttet inn før regjeringen ga grønt lys for Ny by – ny flyplass.

– Et bedre eksempel på at intuisjonen var rett får vi ikke, sier Aksel Andreas Transeth .

38-åringen har doktorgrad i kybernetikk og matematikk og jobber som seniorforsker hos SINTEF. Han og samboeren Bjørg Riibe Ramskjell (37) har bodd i Trondheim de siste sytten årene, men da den eldste av to sønner skulle begynne på skolen, måtte de ta et valg.

Bodø fristet

Det sto mellom Trondheim og Bodø. Bjørg kommer fra Rognan, har en bror i Bodø og den andre ikke så langt unna, så byen fristet.
Etter å ha lest et intervju med næringssjef Heidi Thommesen i Bodø i Vinden, tok Bjørg kontakt med henne.

– Heidis raske og positive respons var en smakebit på hvor imøtekommende og hjelpsomme folk har vært når vi har tatt kontakt, sier Bjørg.

Og det endelige beviset for nettopp dette kom altså da statsminister Erna Solberg tok turen til Bodø for å fortelle at de har sikret finansieringen av en helt ny flyplass og en ny bydel som skal bygges opp etter Smart-City-prinsippet.

Spennende mennesker

TRIVELIGE KOLLEGER: Med kontorplass på Kunnskapsparken Bodø er Aksel omgitt av spennende og trivelige kolleger. Her sammen med f.v Sunniva Greger, Ingrid Sommerli og Rakel Hunstad. FOTO: Rune Nilsen, Bodø Nu Respons
TRIVELIGE KOLLEGER: Med kontorplass på Kunnskapsparken Bodø er Aksel omgitt av spennende og trivelige kolleger. Her sammen med f.v Sunniva Greger, Ingrid Sommerli og Rakel Hunstad.
Rune Nilsen, Bodø Nu Respons

Aksel har fått en avtale med SINTEF om at han kan jobbe fra Bodø, og nå har seniorforskeren fått kontor hos Kunnskapsparken Bodø.

–  Utrolig flott å jobbe her med så mange spennende mennesker på nabokontorene, sier Aksel.

Jobben hans innebærer mye reising og igjen hadde Bodø avgjørende kvaliteter.
– Med en flyplass i gangavstand fra sentrum og gode togforbindelser til Trondheim, blir hverdagen betydelig enklere.

Jobb til to

STORTRIVES I BODØ: Aksel Andreas Transeth og samboeren Bjørg Riibe Ramskjell har sikret seg spennende jobber i fylkeshovedstaden og stortrives i sine nye hjemby. FOTO: Rune Nilsen, Bodø Nu Respons
STORTRIVES I BODØ: Aksel Andreas Transeth og samboeren Bjørg Riibe Ramskjell har sikret seg spennende jobber i fylkeshovedstaden og stortrives i sine nye hjemby.
Rune Nilsen, Bodø Nu Respons

Et annet stort pluss er at samboeren Bjørg har fått jobb på Nord Universitet.

– Jeg jobber i ENgage – senter for engasjert utdanning gjennom entreprenørskap. Senteret er et samarbeid mellom NTNU og Nord Universitet, forteller Bjørg.

Målet er å forberede studenter fra alle disipliner og profesjoner til rollen som ”endringsagenter” i arbeidsliv og samfunn. Ved å trene studentene på å utfordre vedtatte sannheter og se muligheter skal de bli bedre rustet til å skape nye bedrifter og drive med innovasjon i eksisterende bedrifter og i offentlig sektor.

Paret har nettopp flyttet inn i huset på Jensvoll og stortrives allerede i sin nye hjemby.

– Bare det å kunne sykle til jobb på en nybrøytet gang- og sykkelvei er jo ren luksus, skryter Aksel. Det er også utrolig trivelige naboer her med lekekamerater til barna og mange åpne dører.

Personlig drøm

Som liten gutt var Aksel opptatt av Lego-klosser og konstruksjoner, men innerst inne ville ha bli jagerflypilot. Men da han på ungdomsskolen bladde gjennom en NTNU-katalog og så bilder av en armprotese som brukeren kunne styre selv, var loddet kastet.

– Jeg ville forske på og jobbe med roboter og automatiserte systemer.

Men først måtte han innfri en personlig drøm, nemlig ett år på rockelinja på Trøndertun Folkehøgskole. Utstyrt med langt hår og en Gibson Les Paul fikk han dyrket sin lidenskap for musikk i skjæringsfeltet mellom det progressive og det metallisk hardtslående.

Slangeroboter

ROBOTENE KOMMER: Aksel Andreas Transeth jobber mye med roboter. Dette er en modell av en robot som er tenkt brukt top-side på oljeplattformer, noe som gjør jobben sikrere for arbeiderne. FOTO: Rune Nilsen, Bodø Nu Respons
ROBOTENE KOMMER: Aksel Andreas Transeth jobber mye med roboter. Dette er en modell av en robot som er tenkt brukt top-side på oljeplattformer, noe som gjør jobben sikrere for arbeiderne.
Rune Nilsen, Bodø Nu Respons

Så var det klart for Institutt for Teknisk Kybernetikk på NTNU og en dyptfølt fascinasjon for roboter og automatiserte systemer. Etter fullført master sto valget mellom å prøve og bli automatiseringsingeniør på Nidar sjokoladefabrikk og en doktorgrad. Det ble det siste.

– I løpet av doktorgraden så gikk jeg med en bærbar PC i den ene hånden og en elektrisk skrutrekker i den andre på vei til enda en økt i laben. Der og da gikk det litt opp for meg hvor godt jeg liker kombinasjonen av avansert programmering og praktisk håndverk.

– Jeg husker lykkefølelsen da jeg disputerte, minnes Aksel.

Tittelen var ”Modelling and control of snake robots”.

– Men slangeroboter?

– Dette er et område som kan ha uante muligheter. Tenk deg en slangerobot som kan gjennomsøke sammenraste hus eller ruiner. Eller en intelligent brannslange som kan jobbe på egen hånd inne i bygninger som brenner. Eller en slangerobot under vann. Sistnevnte er det blitt norsk firma av, Eelume.

Jakter på samarbeidspartnere

AVANSERTE MODELLER: Det ligger mye avansert matematikk og programmering bak innovativ bruk av roboter. Seniorforsker Aksel Andreas Transeth er overbevist at vi så vidt har sett begynnelsen på hvordan denne teknikken vil endre hverdagen vår. FOTO: Rune Nilsen, Bodø Nu Respons
AVANSERTE MODELLER: Det ligger mye avansert matematikk og programmering bak innovativ bruk av roboter. Seniorforsker Aksel Andreas Transeth er overbevist at vi så vidt har sett begynnelsen på hvordan denne teknikken vil endre hverdagen vår.
Rune Nilsen, Bodø Nu Respons

Noe av utfordringen med robotutvikling hos SINTEF ligger i det faktum at hele 93 prosent av finansieringen kommer fra ulike oppdragsgivere. Men i dette ligger det også mange muligheter. Det betyr at forskerne hele tiden må ut og finne kommersielle samarbeidspartnere. Og dette er med å sikre at forskningen blir relevant for næringslivet og det offentlige.

Aksel har også en stor interesse for droner og ROV’er. Det siste står for Remote Operated Vehicle og er fjernstyrte roboter som jobber under havoverflaten. Et system som et svært utbredt innen olje- og gassindustrien.

– Nå det gjelder roboter og automatiserte systemer så har det skjedd mye, men vi har fortsatt bare sett begynnelsen. Her kommer det til å skje store fremskritt i hvordan dette vil komme inn i folks hverdag, mener Aksel.

Lysende fremtid

Og når Bodø nå skal bygge opp en helt ny og smart bydel, ligger alt til rette for at seniorforskeren kan finne mange og spennende utfordringer i sin nye hjemby.

Men hva gjør så forskeren når han ikke jobber?

– Naturen rundt Bodø er jo fabelaktig og vi elsker å dra ut på fisketur eller bare for å tenne et lite bål og kjenne på frihetsfølelsen, sier tobarnspappaen.

 ELSKER Å SYKLE: Som helfrelst syklist er Aksel Andreas Transeth på veien året rundt. – Jeg er imponert over hvor kjapt og fint de brøyter gang- og sykkelveiene her, sier 38-åringen. FOTO: Rune Nilsen, Bodø Nu Respons

ELSKER Å SYKLE: Som helfrelst syklist er Aksel Andreas Transeth på veien året rundt. – Jeg er imponert over hvor kjapt og fint de brøyter gang- og sykkelveiene her, sier 38-åringen.
Rune Nilsen, Bodø Nu Respons