Setra på Ljøsenhammeren er et populært turmål for både store og små. Per-Inge Johnsen

Sommerjobb på setra

Noen ganger frister det veldig å forlate hverdagen i storbyen til fordel for en litt roligere tilværelse på landet. Her er sommerjobben der du kan være kollega med 300 geiter og et par hundespann.

14. april 2021

Ledige jobber

Langs den idylliske Kulturveien, mellom Medby i Saltdal kommune og Vesterli i Bodø kommune ligger det ei seter som har vært i drift siden 1958. Ljøsenhammeren, som setra heter, består av både kafé, tømmerhytter, stabbur og gapahuk. Fra juni til september hvert år kommer rundt 300 bukkene bruse til setra for å gjøre seg fete. På vinteren må hundespannene jobbe og turister kommer langveis fra for å bli med på sledetur med huskyene som bor på gården.

Nå jobber Saltenguiden for å videreutvikle setra til å ha et helårstilbud for turister, og som en del av dette arbeidet skal de ha høyfjellskafeen åpen hele sommeren. Da trengs det arbeidskraft!

–          Vi leter etter arbeidsvillige, serviceinnstilte kokker og servitører. I år skal vi tilby lokalprodusert mat med råvarer som kje, rein og også produkter fra Lundal, sier Jan Nilsen som er bedriftsrådgiver for Saltenguiden.

Møsbrømlefse: På høyfjellskafeen serveres lokalprodusert mat som for eksempel møsbrømlefse.

Jan er tydelig engasjert i prosjektet på Ljøsenhammeren. Han beskriver området som en skjult perle og har stor tro på at det kommer til å bli et populært reisemål for mange i 2021.

–          Sesongen i år kommer nok til å bli veldig lik den i fjor. Turistene kommer i størst grad til å være fra Norge, og hovedkunden vår vil nok være fra Saltenområdet, sier Jan og legger til:

–          Det er viktig å si at vi også kommer til å servere møsbrømlefse og rømmegrøt, for det er kundene våre veldig glad i.

Historisk grunn

Forutenom å ha hatt seterdrift siden femtitallet er også Ljøsenhammeren kjent for sin historie. På 1920-tallet var det samiske bosettinger på stedet, og en del av bygningsmassene står enda igjen. Pitesamisk museum har planer om å restaurere bygningene og lage et informasjonssenter. En av bygningene som skal restaureres er det som blir kalt for Brita Kristina-Stua.

–          Stua ble bygget til Brita Kristina av Fattigmannsstyret i Saltdal da hun ble enke og alene med ungeflokken. Det er ei brutal historie som skal fortelles, så vi ser fram til at Pitesamisk museum starter arbeidet, sier Jan.

På vinteren kan turister blant annet kjøre med hundespann på Ljøsenhammeren.

Arbeidet er enda i prosjektfasen og mye skal skje med Ljøsenhammeren i årene som kommer. Men fram til da skal setra satse på det de har tilgjengelig her og nå – idylliske omgivelser, nydelig lokalprodusert mat og ikke minst: kontakt med dyr.

–          Jeg tror at folk trenger kontakt med dyr. Her kan folk få se geitene på setra, irritere seg litt over sauer i veibana og være med hundespann på tur. Vi har mye å tilby til både de som vil besøke Ljøsenhammaren og de som vil jobbe her, avslutter Jan.

Er du interessert i sommerjobb på Ljøsenhammeren?
Ta kontakt med Jan Nilsen
E-post: jan@jnbedriftsradgivning.no
Telefon: 41 25 80 48