Street Art i Bodø – verdt å sjekke ut!

Mange tenker på Stormen som kronjuvelen på kultur i byen. Men løfter du blikket til nabobyggene, eller går du et par gater lengre bort, vil du raskt se at Bodø har så mye mer å by på.

10. oktober 2018

Fritid

I 2016 ble Bodø vert for UpNorth Festival, hvor seks store kunstnere ble invitert for å sette sitt preg på byens bygniner. UpNorth Festival er en omreisende festival som fokuser på Street Art – som vi naturligvis tok imot med åpne armer.

Man kan finne mange kunstverk rundt omkring i byen, hvis man bare leter litt. Her er en liten oversikt over de vi ramlet over, når vi tok oss en runde rundt i Bodø.

De fleste har vel fått med seg det store bildet i bakgården til Dama Di.
Dette kunstverket er laget av kunstneren Phlegm. Navnet stammer fra gammel gresk medisin og er en av de fire temperatentene. Phlegm betyr slim. Kunstverkene hans kommer fra Phlegms selvutgitte tegnserier.

Golden Eagle

Denne finner du pent plassert på veggen mellom Hundholmen Brygghus og Løvold.  Dette kunstverket er laget av den belgiske artisen Dzia. Han er kjent for sine livlige kunstverk av dyr. Hans inspirasjon kommer fra en av hans familiemedlemmer som jobber som taksidermist. Hvis du ser nøye på bildet kan man se detaljerte sirkler på hele kroppen. Disse er ment å visualisere tråer som holder dyret sammen.

Malstrøm

Kunstverket på Soløybygningen er laget av den spanske samtidskunstneren David De La Mano. Han er kjent for sine monokroniske siluetter av mennesker og trær.  Hans fargeløse stykker har provosert og begeistret seere over hele verden. Hvordan man tolker kunst vil variere, her opplever vi at menneske blir sugd inn i bygningen.

A kiss between cultures

I nærheten av krysningen mellom Sandgata og Dronningens gate finner man dette fargerike verket, laget av den argentinske artisten Animalito. I kommentar fra kunstneren er bildet ment å fortelle om likhetene mellom kulturer. Da spesielt mellom det samiske og urbefolkningen i Latin Amerika. Stigen på bildet er en del av kunstverket og skal symbolisere veien mellom kulturene.

Vi lever i en litt intolerant tid i verden akkurat nå. Folk dytter bort de som er annerledes. Jeg prøver å gjøre det motsatte, og prøver å finne det vi har til felles.

Insomnia

Dette maleriet er laget av den italienske artisten Millo (Francesco Camillo Giorgino). Hvis du tar turen til Bodø Sentrum, finner du dette i en bakgata tvers over Buffalo Steak House. Millo er kjent for sine sort/hvite kunstverk med en liten fargerik detalj. På bildet ser vi et innblikk i hverdagen, da kanskje i Bodø. Mange mener også at personen i bildet har på seg Kari Traa ullundertøy. Det er også sagt at han alltid henter et element fra hans siste bildet inn i det nye bildet.

After school

Dette kunstverket er laget av den russiske artisen Rustam Qbic. Han er også den yngste av de seks artistene. Dette finner du i Kongens gate 20. Bildet viser et barn som maler nordlyset på himmelen med en sprayboks.

Martin Whatson’s sommerfulg er en av byens nyeste tilskudd og kom i mai 2018. Whatson blir beskrevet som en artist som ser vakre og interessante detaljer i det som andre ville beskrevet som rotete og visuelt støy. Han har ofte en litt humoristisk undertone i det han lager.

Sinnsyk Shit – Norsk billedkunstner med fokus på mange ulike felt innenfor kreative uttrykk. Vi har hørt at hans kunstverk ofte stammer fra hans tid i Australia.

Beauglyful

Atle Østrem er fra Stavanger. Han er kjent for sine billedkunster som han selv kaller «Beauglyfy». Han liker å spille på kontraster og lager som oftest kunst som spiller på det stygge og det vakre. Han startet sin karriere med graffiti, noe vi ser tydelig i kunstverkene han lager.

Den neste kunstneren heter STEIN. Hans verk pryder byen på mange forskjellige plasser. Det vi vet om STEIN er at han er en mann fra Bodø. Han er kjent for sine verk med sjablonger.

De mest lokale vi fant var disse, men vi vet også at du kan finne street Art både rundt Vågøyvannet og på vei opp til Linken. Her er det bare å ta fatt på turskoene og gå ut å lete.