Grete Fossland

Sykepleier og små­barnsmor Grete fikk alt på G i Bodø

Hun har gjort litt som Gulltopp i eventyret - testet ut byer og sykehus til hun fant dem som passet perfekt.

24. oktober 2018

Jobb

Småbarnsmor. Sykepleier. Omsorgsperson med stor O. Hun er den avbalanserte og årvåkne som tar handa di når det går skikkelig galt, og sier “Vi skal ta vare på deg”.

På akuttmottaket på Nordlandssykehuset kan det være både hektisk, dramatisk og skremmende. Det er da hodet til Grete Fossland havner i et eget gir. Hun blir det stille øyet midt i stormen. Midt imellom høyteknologisk utstyr er kjernen i jobben og menneskene fortsatt den samme:

– Det å kunne si til noen at “det går bra”, og være en trygghet for folk når de er på sitt mest sårbare – det er de øyeblikkene jeg føler at jeg gjør nytte for meg. Det er derfor jeg elsker denne jobben, sier hun.

“Namsos ble for lite. Oslo ble for stort. Bodø? Akkurat passe!”

Hun har egentlig likt å bo forskjellige steder og oppleve litt forskjellig. Nesten litt som Gulltopp som tester ut hvilken seng som passer henne perfekt, har Grete og samboeren Stian Pedersen, som er lege, testet ut byer og sykehus. De ville ikke slå rot før de fant sitt sted. Sandefjord – fantastisk for teaterinteresserte Grete, men hun ville videre. Namsos ble for lite. Oslo ble for stort. Bodø? Akkurat passe.

Kanskje har vi satt Nord-Sør-problematikken litt på spissen. Bodø i Vinden har måttet tåle litt tyn for Oslo vs. Bodø-videoene som ble publisert i vår. Andre kjente seg veldig igjen.

Etter 15 år i Oslo, kjente iallefall Grete seg kraftig igjen – særlig den videoen om å levere i barnehagen.

– Hehe, det er jo faktisk sånn vi har det. Barnehagen vår er jo rett på andre siden av veien, sier Grete Fossland. Se videoen her.

– Vi var egentlig lei av Oslo-gryta og mett på storbylivet. Vi ville ha trygge forhold for ungene våre.

Skjermbilde fra video om barnehage i Oslo

Så turen gikk til hjembyen til Grete: Namsos. Men det stemte liksom ikke helt. Så bestemte de seg for å teste ut Bodø – hjembyen til samboeren. Leilighet, barnehageplass til to små, muligheter for videreutdanning og spesialisering – check. Alt kom på plass på et blunk gjennom Nordlandssykehuset.

– Nordlandssykehuset har faktisk hele 600 mennesker i utdanningsforløp akkurat nå, alt fra helsefagarbeidere til doktorgrader, forteller Arve Nordlie, HR-rådgiver for seksjon for kunnskapsbygging og rekruttering ved Nordlandssykehuset HF.

– Vi kan nesten lese det ut av søknadene, hvem som passer hos oss, sier Arve Nordlie.

Nordlandssykehuset har faktisk hele 600 mennesker i utdanningsforløp akkurat nå, alt fra helsefagarbeidere til doktorgrader.

Han sier det kreves å ha “en indre nordlending i seg som vil ut.”, for å trives i Bodø.

– En skap-nordlending, om du vil. Som tåler å kjøre på glatte veier og liker kort vei til stranda og høye topper. Er du ikke interessert i det, mister man liksom noe av poenget med å bo her. Men har du det i deg, så har du plutselig muligheter til å få noen av de mest spennende og fremoverlente jobbene i landet. Det skjer enormt mye utvikling i bransjen, og vi trenger de gode hodene, også på e-helse og innovasjon, sier Nordlie.

30-40 nasjoner er presentert på Nordlandssykehuset. Det klinger av alle typer dialekter og språk i gangene. Resultatet er et pulserende miljø, med god fordeling på alder, og bortimot 50/50 fordeling av menn og kvinner.

– Resultatet er et fantastisk miljø, iallefall opplever jeg det i min arbeidshverdag. Vi har masse humor på jobb, og lufter ut tanker og sier ifra. For nordlendinger er veldig åpne, og sier akkurat hva de tenker. Akkurat det måtte jeg bli vant til, men nå setter jeg pris på det. Man blir ferdig med det, og kan bevege seg videre, forteller sykepleieren.

Les også hvordan Nordlandssykehuset satser på heltidskultur for sykepleiere. 

Resultatet er et fantastisk miljø, iallefall opplever jeg det i min arbeidshverdag. Vi har masse humor på jobb, og lufter ut tanker og sier ifra.

Så har altså Grete arbeidslivet på G. Hva med de ⅔ av livet som ikke er jobb?
– Bodø er akkurat passe stort til at det er masse tilbud. Jeg er glad i musikk, og Parkenfestivalen er en højdare, sier Grete.

Selv om hun kanskje ikke er den flittigste brukeren av tilbudene akkurat nå som ungene er tre og fire år gamle, ser hun for seg å forsyne seg godt av Bodø-menyen i årene fremover.

Men det skal sies: Nord-Norge kan være et sjokk, selv for en nord-trønder som Grete.

– Været er en overgang. Samtidig får du midnattsol, nordlys og strandperler på kjøpet.

Å ta med ungene ut, og bruke naturen. Søndagsturer med båten og fyre opp engangsgrillen. Det er akkurat sånn Grete vil at ungene deres skal vokse opp.

– Frisk luft og masse kjærlighet. Sånn skal en bra oppvekst være, og det er digg å kunne gi det til barna sine, sier sykepleieren.

Samtidig skjer det mye spennende på jobb.

– Å få bli med på effektiviseringen og kvalitetssikringen som stadig skjer i mottak er veldig kult. Det vil si, blant annet gjennom fokus på raske sepsismottak, stødige traumemottak og det siste tilskuddet: «leger i front»som skal effektivisere og trygge mottaket av pasienten, sier Grete.

Her finner du alle jobbene som er ledig i Nordlandssykehuset akkurat nå (velg Bodø som sted i høyremenyen)

Helsebygg planlegges i Bodø

Visste du forresten at Bodø kommune, Nordlandssykehuset, Universitet Nord og Nordland Fylkeskommune har kakket seg på lag, og undersøker mulighetene for å få til et eget Helsebygg. Et sted med fokus på innovasjon, forskning, utvikling av tjenester og utdanning av helsepersonell.

– Vi har et økede behov i alle kjente grupper innenfor helsetjenesten. I tillegg vil det vokse frem nye yrkesgrupper som ikke er kjent i dag. For å imøtekomme utviklingen har vi inngått dette samarbeidet, sier Ingunn Lie Mosti, kommunaldirektør HO i Bodø kommune.

De er kjent for å være gode på velferdsteknologi:

– Vi er i front nasjonalt, og er med i flere nasjonale utviklingsprosjekter, både i samarbeid med Nordlandssykehuset og aktører som Telenor, sier direktøren.

OK, så er du gira på en kul jobb, er eventyrlysten og glad i frisk luft, med sans for den nordnorsk sette-skapet-på-plass-mentaliteten – og tøffe elementer? Da er det kanskje på tide å teste ut Bodø. Vi er klar.