Tech­-byen north of the wall

1,2 milliarder i omsetning. 700 årsverk. De feteste teknologi-jobbene i landet finner du nord for polarsirkelen, i Bodø.

25. oktober 2018

Jobb

Nerdsene har det fint i nord. Om vinteren kan vi bunkre oss inne, finne glupe løsninger og boltre oss i Netflix. Ja – vi nordlendinger liker skjermene våre. Men ikke bare til avkobling.

I Bodø, like north of the wall – nord for polarsirkelen, har nyskapende IT-bedrifter poppet opp så langt tilbake som 1964. De har kommet opp med løsninger som har revolusjonert hele bransjer.

Tidlig krøkes: Siden datamaskinens spede begynnelse har Bodø vært på hugget med IT-etableringer.

En vårdag midt på seksti-tallet gikk et lys opp for en gjeng bodøværinger. De så for seg hvor mye enklere verden ville blitt dersom hverdagen besto av litt mindre papir. At man faktisk kunne ha alle dataene lagret inni en boks.

Å være først, tidlig ute, og å bryte litt land – det liker vi. Og vi får det til, fordi vi har dyktige teknologer og gode idéer

Hans Nilsen, Administrerende direktør iTet

56 år senere og flere lysår frem i tid – sånn teknologisk sett – lever iTet opp til navnet sitt, og opererer som tech-ninjaer som bidrar til å finne glupe løsninger til bedrifter og det offentlige. De er bare ett av mange Bodø-selskaper som har utviklet løsninger som brukes av tusenvis av mennesker hver eneste dag.

Hans Nilsen – administrerende direktør i iTet – sørger for at bedriften lever opp til navnet også i dag.
– Å være først, tidlig ute, og å bryte litt land – det liker vi. Og vi får det til, fordi vi har dyktige teknologer og gode idéer, sier han til Bodø i Vinden.

IT-næringen i Bodø omsetter nemlig for hele 1,2 milliarder kroner, og sysselsetter mer enn 700 årsverk i Bodø-regionen.

Ønsker du deg jobb i Bodø? Registrer deg her.

Tom Steffensen, Prosjektleder IT-forum Bodø

– Suksessen handler om timing, sterk ledelse, dyktige medarbeidere og kreativ galskap – i postiv forstand, opplyser seniorrådgiver i Kunnskapsparken, og prosjektleder i IT:forum Bodø, Tom Steffensen.

Han peker på at systemer og programvare er bygget stein for stein, med tanke på det internasjonale markedet:
– Bodø har også mange teknologiselskaper i en tidlig fase, hvor ambisjonene er verden, ikke bare lokalt eller nasjonalt. Det er mye spennende på gang, og gründermiljøet i Bodø er absolutt voksende og har en stor gruppe hjelpere og en solid heiagjeng i ryggen, sier Tom.

Suksessen handler om timing, sterk ledelse, dyktige medarbeidere og kreativ galskap

Løvold Solutions er ett av selskapene fra Bodø som har har utviklet en IT-løsning som sprer seg som ild i tørt gress. Systemene deres brukes til lakseoppdrett over hele landet. Nylig ble den solgt til Island – og resten av verden venter.

– Bodøværingene er flinke problemløsere. Er det en etterspørsel, er vi kjapt ute med å skape løsninger, sier selskapets leder for marked, relasjon og utvikling, Ellisiv Løvold.

Ønsker du deg jobb i Bodø? Registrer deg her. 

Her er noen av de feteste tech-selskapene fra IT-byen i nord:

iTet

Allerede på 60-tallet innså iTet-gründerne hvilket potensiale som lå i å lagre data i en boks, framfor i fysiske hauger med papir. Før smarttelefonens tid, fikk iTet til en digitalisering av hjemmetjenesten. De skapte landets første online bank, og et av landets første digitale billettsystemer – eTicket, som ble til det som i dag er billettsystemet DX.

I dag tilbyr de IT-løsninger og konsulentjenester til private og offentlige virksomheter som skal gir kundene en effenktiv, økonomisk og generelt temmelig smud arbeidshverdag. iTet har ambisjoner om å vokse – og å være et sted der kunder, medarbeider og samarbeidspartnere kan vokse. iTet har 80 ansatte – 35 av dem i Bodø, og avdelinger i Tromsø, Harstad, Mo i Rana og Oslo.

Her kan du bli bedre kjent med iTet. 

DIPS

Tenk deg å lage noe som 100.000 mennesker har bruk for hver eneste dag.
Det er akkurat dette Bodø-selskapet DIPS har gjort. De har utviklet programvare som berører enormt mange mennesker, og har samarbeid tett med blant annet Nordlandssykehuset. De har 160 ansatte i Bodø og 140 ansatte på avdelinger i hele landet – og i Sverige. De produserer journalsystemer til helsevesenet. En ny versjon er like rundt hjørnet. DIPS kalles ofte “IKT-eventyret fra nord”.

Har du lyst å jobbe i DIPS? De søker en rekke nye medarbeidere. Les mer her. 

 

Havbruksloggen

Hvordan holde styr på oppdrettsanleggene? Hvordan sørge for at alt er i sync med alle regler og paragrafer? Løvold Solutions har levert løsninger til havbruksnæringen i 80 år. De siste ti årene har de utviklet et system som virkelig gjør arbeidet lettere: Et datasystem som overvåker hele oppdrettsanlegget, og som gir beskjed når noe ikke er som et skal. Det minner brukerne på at det er tid for inspeksjon. Kontrollorganene kan manøvrere seg rundt lekende lett, der man før måtte pløye seg gjennom myriader av permer. Selskapet jobber nå med å utvikle løsninger som skal kunne gjøre akkurat det samme for skip.

Les mer om Løvold Solutions her

Tårnsenter

Et pioneerprosjekt i Bodø gjennomdigitaliserer flygeleder-bransjen. Remote Tower Center i Bodø er et av de mest prestisjetunge prosjektene Avinor Flysikring har begitt seg ut på. Et kamera på flyplassen tar et 360 graders bilde av flyplassen, med større detaljer enn et menneskelig øye kan oppfatte. Innen 2020/2022 skal 15 norske flyplasser overvåkes fra Bodø.

Seria

Selskapet ble til i en kafé midt i Bodø sentrum. Fire gründere startet i 2003 opp bedriften som i dag leverer løsninger som gjør det lett å publisere på nett. I 2005 vant de sitt første offentlige anbud. I 2008 arbeidet de med lagringsløsninger som i dag er blitt til WIPS box, et kraftig publiseringsverktøy.

Campus Bodø

Høsten 2014 ble det etablert et eget ingeniørstudium, bachelor i datateknikk, i Bodø. Studiet er et tilbud gjennom Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi ved Universitetet i Tromsø – Norges Arktiske Universitet. Tar du studiet, kan du velge mellom spillprogramering, internett-teknologi og e-helseteknologi.

Studentene fra de to første, og hittil eneste kullene, med dataingeniører fra UiT campus Bodø har vært svært ettertraktede i arbeidmarkedet i Bodø, og gått rett inn i gode jobber, opplyser Kunnskapsparken.

– Vi er veldig glade for at UiT tilbyd bachelor i datateknikk på campus Bodø, som er samlokalisert med Nord universitet. Det er svært gledelig at utdanningslokomotivene i Nord-Norge samarbeider her. Også det lokale IT-næringslivet er sterkt engasjert i utdanningen. Fra høsten av tilbys det også master i Bodø i faget!

Også de som velger yrkesrettet utdanning er godt skodd i Bodø.
En fremoverlent fylkeskommune og skolene Bodin og Fauske VGS har tilbydd programmering som retning for fagbrev, i tillegg til den tradisjonelle driftsteknikerrollen. Dette etter tett samarbeid med IT-Forum Bodø.