Eivind Ruud

Våre beste toppturtips

Spenn på deg toppturskiene, og sjekk ut denne lista over fantastiske turer du kan ta i Bodø og Salten.

6. februar 2020

Fritid

Snefjellet  820 m.o.h.

Denne toppen byr på leken skogskjøring, er kjent for å være snørik og holder en stabil snømengde gjennom vinteren. Toppen er relativt snill og enkel, og passer fint for deg som ikke er så veldig dreven, samtidig som den viderekomne skikjøreren får utfordret seg med skogskjøring.

Turen tar tre til fire timer fra parkeringen og tilbake, og den starter i Mistfjorden som ligger rundt fem mil fra Bodø.

Kistrandtind 979 m.o.h.

Når du har kommet deg på toppen av Kistrandtinden som ligger i Valnesfjord, kan du nyte nydelig utsikt mot Skjærstadfjorden og sørover. Denne toppen er dessuten fin mot slutten av sesongen og rundt påske, da er den badet i sol på dagtid. Den beskrives som en lett til moderat tur med jevn skikjøring av dem som har peiling, og den tar tre til fire timer.

I starten kan oppstigningen være litt trøblete på grunn av mye skog, men holder du ut forbi skogsgrensa, belønnes du med nydelige, åpne fjellpartier.

Sandhornet  993 m.o.h.

Turen tar fire til fem timer og det heter seg at den er en av de vakreste turene ved kysten sørvest for Bodø. Når du skal opp på Sandhornet for deretter å sette utfor på ski, er det en fordel om du har noen toppturer på baken fra før. Den beskrives nemlig som relativt luftig, og moderat i vanskelighetsgrad. Men om du holder deg til ruta, trenger du ikke frykte de aller luftigste partiene. Velger du å legge turen hit, starter du helt ytterst på Sandhornøya, nærmere bestemt i Holsdalen.

Og — du får med all sannsynlighet en fantastisk opplevelse, for her kan du speide utover både Bodø og Lofotveggen.

Kvalhornet 962 m.o.h

Kvalhornet er en klassiker for mange skientusiaster. Den er også kjent som en av nybegynnertoppene her i Salten. Det er gjerne hit du legger turen med nyinnkjøpt toppturutsyr, og på finværsdager er fjellet som regel dekket med skispor.

Du finner den etter å ha tatt av mot Bringsli i Nordvika, på veien mot Fauske fra Bodø.

Turen tar tre til fire timer, og er lett tilgjengelig fra Bodø. Søndre Nattmåltuva på 490 m.o.h. har samme oppfart, og er en kortere tur på bare én til to timer.

Heggmotinden 798 m.o.h.

Denne skitoppen regnes for å være den som ligger nærmest og lettest tilgjengelig fra Bodø. Og her kan forholdene være brukbare til langt utpå våren. Turen tar to til tre timer og starter i Hopen rett utenfor Bodø. Denne toppen rekker du etter jobb, og er en nydelig kvelds- og ettermiddagstur hvor du kan få med deg solnedgangen i vest. Heggmotinden regnes som en ganske enkel tur, men er hakket mer krevende enn for eksempel Kvalhornet.

Per Karlsatinden 1036 m.o.h.

Her får du fantastisk utsikt for strevet når du har kommet deg opp! Er det klarvær kan du til og med se Lofoten. Denne toppturen regnes som moderat i vanskelighetsgrad, og er av den luftige sorten. Noe som er greit å vite hvis du av typen som er skeptisk til de store høydene. Vær også klar over at det er nødvendig med stegjern og isøks om føret er hardt.

Skal du opp på Per Karlsatinden må du sette av tre til fire timer til selve turen, og den starter i Åselidalen. Den har flere nedfartsmuligheter og er en populær skitopp for folk i området.

Eitråskardtinden 1028 m.o.h.

Denne fjelltoppen er kanskje ikke så godt kjent enda. Hva det komme av vites ikke. For her får du jevn og fin kjøring, og skal vi tro ekspertisen tilfredsstiller denne turen de mest kresne innenfor topptursegmentet. Eitråskardtinden ligger i samme område som Kvalhornet, og har oppfart bare noen kilometer unna.

Om du velger å ta turen på denne ukjente toppturperlen må du sette av tre til fire timer dersom du velger den korteste nedfarten, Sydryggen. Den regnes også som lett å renne ned. Her er det flere muligheter for lengde og vanskelighetsgrad. Noe for enhver smak altså.

 

Leiråtindmassivet fra 1398 m.o.h.

Dette fjellområdet i Beiarn består av mange flotte nedkjøringer, fra flere fjelltopper som ligger i en liten fjelllkjede opp til 1570 m.o.h. Oppfarten starter ved Staupåmoen, som ligger 34 km fra Storjord i Beiarn. Her er det nok Leiråtinden som er den mest populære, og kan trygt betegnes som en skiklassiker i Beiarn. Nedkjøringen går over enkelte breflater noe som gjør sesongen ekstra lang. Turen til Leiråtinden tar rundt fire timer, og er moderat krevende.

De øvrige toppene i Leiråmassivet ligger i skiktet middels til krevende, og du må sette av fire timer eller mer.

Husk skredsøker, søkestang og spade — god tur!

Info er hentet fra Torgeir Kjus sin bok, «Toppturer rundt Bodø». En bok som anbefales om du vil finne ut mer om mulighetene for skiturer i området.