Veterinærstudiet – et naturlig valg

20. oktober 2015

Student i Bodø

Eirin har delvis vokst opp på gård i Hordaland, og Øyvind har alltid hatt kjæledyr.

Eirin, som kommer fra Sandnes, har vært mye på flyttefot, men familien har hatt dyrehold i hele hennes barndom og oppvekst. Og for Øyvind, fra bygda Ålgård, har det alltid vært et eller annet kjæledyr med i familien under oppveksten.


– Det føles bare naturlig, sier de på spørsmål om hva det er med dyr som fascinerer. For begge er dyrehold noe som nærmer seg lidenskap. Da var det ikke veldig oppsiktsvekkende at de valgte å bli dyrleger, selv om de også seriøst har vurdert andre alternativer.

Eirin Norheim og Øyvind Espevik er godt i gang med veterinærstudiet, og føler seg sikre på at dette vil gi dem en trygg og spennende jobb etter hvert. De har nå drøye fem år foran seg før de er ferdig utdannede veterinærer.  I et og et halvt år studerer de ved Universitetet i Nordland, før turen går til samarbeidsinstitusjonen University of Veterinary Medicine and Pharmacy(UVMP) i Kosice, Slovakia. Etter et og et halvt år i Kosice har de avslutten fellesgraden Joint Bachelor in Animal Science, og får vitnemål fra både Universitetet i Nordland og UVMP. Studentene er da sikret overgang til Doctor of Veterinary Medicine ved UVMP, og etter ytterligere tre år kan de smykke seg med veterinær-tittelen.
– Dette er en god måte å organisere studiene på. Det er flott å bli kjent med andre i klassen før en begir seg utenlands. Samtidig får vi en god start rent faglig ved at første del av studiet foregår i Norge, sier Eirin og Øyvind.

Bachelor i Animal Science ved Universitetet i Nordland er et alternativ til Oslo som studiested for veterinærspirer. Eirin og Øyvind foretrakk å søke seg til Bodø og Universitetet i Nordland av ulike grunner, men felles var det at de likte modellen her med halvannet år i Bodø og så resten i Slovakia.

Etter snart to semestre ved Universitetet i Nordland, kan de berolige seg selv og trolig resten av familien hjemme i Rogaland med at de har truffet et riktig studievalg, og riktig studiested i Bodø.

– Folk er hyggelige og naturen gir mange flotte muligheter, og det faglige innholdet er veldig bra, sier de. Eirin er glad i vinter og har deltatt på fotturer og aking på snøføre ned fra Hunstadtoppen (Iike ved campus), mens Øyvind foretrekker barmark.


For meg er det jakt, fotturer og fiske som trigger mest, sier Øyvind.

Veterinærstudiet forutsetter bra teft for realfag, noe begge mener de er bra på. Det første semesteret ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur bød derfor ikke på de helt store utfordringene, noe som også bidrar til en myk start. Men det blir tøffere etter hvert. I andre enden venter altså belønningen, nemlig ei sikker framtid i en uhyre spennende jobb som veterinærer.

– Mulighetene er mange. Noen foretrekker å jobbe med små dyr, andre store dyr. Man kan spesialisere seg innenfor et smalere felt, eller jobbe i Mattilsynet, for å nevne noe. Det skal ikke bli vanskelig å finne en jobb etter endt studium, mener de.

Denne saken ble først publisert på www.uin.no/no/studier/studentliv/Studentportretter