Bodø- et yogaparadis!

28. januar 2016

Fritid

Danielle Korneliussen (61) kom fra USA til Bodø med yoga på flyttelasset. Ringvirkningene har vært store. Bodø er blitt et yogaparadis!

danielle-

La oss et øyeblikk gå 40 år tilbake i tid. Etter en bilulykke med påfølgende store fysiske utfordringer var unge Danielle åpen for det meste, bare sjansen til å komme seg fortere ut av rullestolen var til stede. Så da en av medboerne i kunstnerkollektivet i sagnomsuste Brooklyn slo til med et forslag om yoga, rullet hun avgårde. Bokstavelig talt. Og så anstrengende var turen i rullestol på Subway’en over halve Manhattan, at selv en instruktør med ferskenfarget kjortel og langt, langt skjegg ikke skremte henne vekk.

─ Det gikk 20 minutter, så visste jeg at dette var treningsformen for meg, sier Danielle. Hun opplevde en enestående kontakt mellom kropp og sinn, og forklarer det ved at hjernen tok i bruk pusten som et verktøy. ─ Midt i dette opplevde jeg en sterk følelse av kjærlighet. Hele opplevelse var idéen om frihet, og alt i alt ble jeg ved dette akademiet, Integral Yoga, i 8 år, forteller Danielle.

Danielle giftet seg med sin Tor i august 1998, og et par uker etterpå var de sammen bosatt i Bodø. For henne var det en selvfølge å drive med yoga for sin egen del, og da daværende eier av Friskhuset, Hans Austad, fikk høre om dette, inviterte han Danielle til å sette opp timer. Dermed begynte ballen å rulle.

I dag har Danielle timer for ansatte på universitetet, i tillegg til timer på Stamina. Hun har bodd i Bodø i 18 år, og opplever byen som åpen. Folk prøver gjerne nye ting, bare de får ta det i sitt eget tempo.

─ Folk her har virkelig tatt imot yoga – sakte men sikkert over de 14 år som jeg har undervist i byen. Nå har Bodø et kjempestort yogamiljø med flere dyktige yogalærere, sier hun.

For Danielle Korneliussen handler yoga om å åpne en stor og viktig dør til en ny måte å tenke og leve på. ─ Det høyner livskvaliteten, sier hun, og tenker på sin egen opplevelse som å komme ut av en boks. Det har ikke gjort henne annet enn godt.

Natur skapt for yoga

IMG_8982Katrine Berge driver Deva Yoga Institute. Hun kan ofte observeres i vannkanten eller på fjellet – aktivt lyttende til naturens eget lydspill. ─ Jeg er moldejente, og kjempeglad i naturen, forteller Katrine Berge. Hun flyttet til Bodø for 10 år siden, allerede med en fot innenfor yoga. Hun begynte på timer hos Danielle , og ble snart oppmuntret til å skaffe seg instruktørutdanning. Kort fortalt gjorde hun det, dro til Virginia i USA – og havnet hos samme lærer som i sin tid introduserte Danielle for yoga. Karrieren som bioingeniør på hylla, og snart startet hun Bodøs første yogainstitutt. ─ Det finnes mange ulike retninger og stiler innenfor yoga. Jeg mener at Bodø er i en særstilling som har så stor instruktørtetthet, sier Katrine. Selv eksporterer hun kunnskap om yoga og meditasjon som verktøy for muskel og skjelettplager, til helsepersonell og yogalærere landet rundt, og utdanner nye Deva Yoga instruktører.  ─ Yoga handler blant annet om å finne tilbake til sitt senter. Om å finne tilstedeværelse gjennom sansene. Å bruke naturen aktivt, ved å lytte til havet, høre på fuglene, eller se på utsikt – det er også en del av yoga. I så måte er Bodø et paradis, sier Katrine Berge.

(saken fortsetter under bildene)

IMG_9051 IMG_8944 IMG_8883

Arctic Yoga Conference kommet for å bli

16.– 19. juni inviteres yogaelskere til Bodø for sjette gang.

Når initiativtaker Kristin Skotnes Vikjord (34) tar kontakt med verdensledende kapasiteter innen yoga for å invitere til festival nord for polarsirkelen, får hun ett av to svar. Enten «Nei, det er for kaldt,» eller «Oj – det høres kult ut!»

─ Når folk først kommer, blir de fullstendig overveldet av naturen rundt Bodø, forteller Skotnes Vikjord, som ikke er redd for å trekke nordover kapasiteter fra alle verdenshjørner. Også forskning står på programmet, og både India og USA er representert med det fremste innen yogaforskning.

I fjor samlet 150 personer seg til inspirerende dager i yogaens tegn. Men potensialet er mye større, mener Skotnes Vikjord, som har stort nettverk innen yoga. Sammen med sin nederlandske Wessel Paternotte åpner hun i disse dager deres femte yogastudio i Amsterdam, der familien på fire akkurat nå har sin base. Men veien hjem til Bodø er kort, og Kristin er fullt opptatt med å dra i tråder foran årets festival.

Under konferansen vil det arrangeres en helsefagkonferanse der forskning vil stå sentralt. I etterkant av selve festivalen arrangeres et firedagers Silent Retreat i Steigen. Noe som er svært vanlig i andre deler av verden. ─ Naturen vår er som skapt for yoga og meditasjon, mener Kristin Skotnes Vikjord.

IMG_4230

I Bodø har du flere muligheter til å drive med yoga:

Balansen www.balansen.no er samarbeidspartner til Arctic Yoga Conference, har 6 faste yogatimer på timeplanen hver uke, i tillegg til kurs og workshops

Yoga North www.yoganorth.no

Medisinsk Yoga Nord eies og drives av Veetamo Kari Lyngmo. 19 ulike timer starter opp i januar, blant annet 60+, mor – og barnyoga og gravidyoga. http://medisinskyoganord.no/

Senter for Mindful Yoga drives av Kristin Skotnes Vikjord. http://mindfulyoga.no/

Deva Yoga Institute http://www.katrineberge.com/

Stamina https://www.staminagroup.no/trening/gruppetimer/body–mind/yoga-basic/